Om træpiller

Hvad er kvalitet? - Træpiller

Træpiller som energikilde

Træpiller og pillefyr er en populær energiløsning til opvarmning af huse og brugsvand. Træpiller falder derfor ind under samme kategori som gas og olie. Udviklingen indenfor pillefyr og træpiller har generelt været ganske omfattende, hvad angår energiudnyttelse, bæredygtighed og bekvemmelighed, hvilket har gjort, at træpiller er blevet den foretrukne energiløsning i mange danske hjem.

Træpiller er lavet af sammenpresset savsmuld og træspåner, som er presset sammen til små piller i enten 8mm, som er til pillefyr eller 6mm, som er til træpilleovne. På grund af træpillernes standardiserede størrelse er processen let automatiseret med et træpillefyr, hvorfra pillerne læsses i et magasin og bliver automatisk fodret til kedlen, som står for forbrændingen. Pillefyr er i dag automatiske og fodre dem selv med træpiller fra magasinet for at sikrer optimal temperatur af det opvarmede vand, samt sikre at man ikke har et overforbrug. Derfor opnår ejere af træpillefyr en bedre udnyttelse af energien, hvilket både giver store besparelse og skåner miljøet.  

Materialerne der går indtil produktionen af træpiller er ofte rester fra savværker og møbelfabrikker, hvilket gør, at træpiller er med til at mindske spild af træressourcer. Dette er en af de faktorer, som gør træpiller mere miljøvenlige end olie og gas.

I den generelle drift af et pillefyr, er det nødvendigt at genopfylde magasinet ca. en gang om ugen, samt at rense kedlen for aske ca. en gang om ugen. Dette gøres bl.a. for at sikrer den høje virkningsgrad. Dette er en af træpillernes klare ulemper, da processen ofte indebære mere manuelt arbejde end fx gas eller olie.

Hvorfor er kvaliteten vigtig?

Træpiller er uden tvivl en af de billigste energiløsninger for mange danskere. En normal familie kan opnå store besparelser ved at skifte fra energiløsninger som olie og el til træpiller. Ved overgangen fra oliefyr til pillefyr er det muligt for en hustand at spare cirka 60 % på varmeudgifterne, og ved overgangen fra opvarmning med el til pillefyr kan en familie spare cirka 70 % på deres varmeudgifter. Dette er ikke bare små procenter, som er svære at se effekten af på det lange løb. Besparelsen ved brug af træpiller til opvarmning er reel, og investeringen tilbagebetales efter blot 2-4 år. Dette kan have stor betydning for mange familiers budget, da varmeudgifterne ofte udgør en væsentlig del af budgettet.

Husstande, der benytter sig af ældre træpillefyr, kan tilmed også opnå store besparelser ved at investere i et nyt pillefyr. Teknologien og udviklingen inden for træpiller og pillefyr har nemlig de seneste år været ganske omfattende. I dag udnytter pillefyrene nemlig energien fra træpillerne endnu bedre end tidligere. Virkningsgraden for pillefyr og dermed træpiller er derfor steget kraftigt, og det betyder, at selv en familie med et ældre pillefyr kan opnå store besparelser ved at investere i et nyt pillefyr. Besparelserne er ikke lige så voldsomme, som ved overgangen fra olie og el, men ejere af ældre pillefyr kan dog stadig få tilbagebetalt investeringen indenfor 3-5 år. Ud fra et økonomisk synspunkt vil investeringen i et nyt pillefyr derfor være ganske lønsomt, men for at opnå disse besparelser, er det nødvendigt at træpillerne og pillefyret opnår den højest mulige virkningsgrad.

Indenfor pillefyr er der stor forskel på virkningsgraden og dermed kvaliteten. Et billigt pillefyr vil derfor i langt de fleste tilfælde ikke kunne opnå de samme besparelser og have samme holdbarhed, som et pillefyr af højere kvalitet. Det samme gælder for træpiller. Der findes mange forskellige træpiller og de kan variere i pris alt fra 1500-2500 kr. pr. palle. Dette er dog fordi, at der er stor forskel på kvaliteten og fremstillingsprocesserne for disse træpiller, og der er dermed stor forskel i virkningsgrad fra pille til pille. Træpiller har gennemsnitlig 4,5 Kwh pr. kilo, men det varierer også ligesom prisen for træpiller. Træpillernes kvalitet er derfor en væsentlig faktor for energiløsningens virkningsgrad. Træpiller af højere kvalitet forbrændes bedre af pillefyret og indeholder mere energi, og det har direkte indflydelse på den totale besparelse ved brug af træpiller som energiløsning. Dette er hvorfor vi hos Faurkilde.dk kun sælger træpiller af høj kvalitet, og som er dig og dit pillefyr værdigt.


Besparelse og virkningsgrad er heller ikke alt hvad træpiller af høj kvalitet står for. Ud over at få bedre og mere konsistent varme samt større besparelser, så er der også stor forskel på bekvemmeligheden og brugervenligheden ved forskellige træpiller. Idéen ved træpiller er jo, at det skal være let og automatisk. Her har træpiller af høj kvalitet en fordel, da de skaber langt færre problemer end billigere træpiller. Træpillerne af høj kvalitet er ofte hårdere og bedre presset end billigere piller, og det gør, at pillefyret ofte har lettere ved at håndtere disse træpiller. Derudover betyder hårdheden af træpillerne af høj kvalitet, at der fremkommer mindre støv og smuld i leveringen. Dette betyder, at mindre går til spilde, og at det er mere behageligt at håndtere, når pillerne skal fyldes i magasinet. Det er altså både lettere og mere skånsomt for lungerne at benytte gode træpiller. Derudover er der ofte mindre aske i piller af høj kvalitet, da disse træpiller brænder bedre, og har en mere fuldstændig forbrænding. Dette betyder igen mindre arbejde og ubehag for lungerne ved brug af træpiller i høj kvalitet.

Fordele og ulemper ved træpiller

Fordele ved træpiller

        -    Fyring med træpiller er en billig energi løsning til opvarmning af huset

        -    Træpiller har en bedre og mere fuldstændig forbrænding, og forurener derfor mindre

        -    Ved brug af træpiller opnås samme gode varmeoplevelse som ved fx olie og gas

 

(Fordele ved træpiller af høj kvalitet)

        -    Højere energiindhold giver bedre varme og større besparelser

        -    Træpiller af høj kvalitet er presset bedre, og skaber derfor mindre problemer med pillefyret

        -    Da træpiller af høj kvalitet igen er presset bedre støver pillerne mindre og indeholder mindre smuld

        -    Træpiller af høj kvalitet efterlader som regel mindre aske

 

Ulemper ved træpiller

        -    Mere manuelt arbejde - Rensning af fyr og oftere fyldning af magasin

        -    Træpiller kræver mere opbevaringsplads

        -    Kvaliteten kan variere meget - Derfor er kvalitet vigtigt

 

Valg af træpiller

Vi her hos Faurkilde.dk har gjort det til vores opgave bl.a. at sælge træpiller af høj kvalitet til en god pris. Denne mini-guide sætter derfor fokus på vores sortiment, da vi mener, at disse træpiller er nogle af de bedste til prisen, og træpiller som vores kunder vil sætte pris på.

Den bedste måde hvorpå, man kan afgøre hvilke træpiller, der passer bedst til ens behov, er ved at teste nogle forskellige, og vælge den bedste træpille til ens behov. Dette kan dog være lettere sagt end gjort, og vi hos Faurkilde.dk ville derfor anbefale Vida 8 mm træpiller til mange af vores kunder. Det kommer af, at Vida 8 mm træpiller er gode og pålidelige, hvilket vil sige, at deres brændværdi er yderst høj, samt at mange forbrugere af Vida 8 mm træpiller er meget tilfredse med deres valg. Vida 8mm træpiller har bl.a. fået glimrende anmeldelser på et af Danmarks største forum’er omkring brændsel, nemlig Stokerpro.dk. Vida 8 mm træpiller er derfor glimrende træpiller, der vil opfylde de fleste behov. (Læs mere her: Vida 8 mm træpiller).

 

 

 

Hvis man ønsker træpiller af høj kvalitet, men ønsker at købe billigt og få mængderabatter, så vil vi hos Faurkilde.dk anbefale TPI 8 mm træpiller. TPI 8 mm træpiller er meget som Vida 8mm hvad angår kvalitet. Hos Faurkilde.dk sælger vi TPI træpiller inkl. fragt, hvis man køber to paller eller mere. TPI er derfor en relativt billig træpille leveret, og en af de bedster piller til prisen (Læs mere her: TPI 8 mm træpiller).

 

Ønsker du at læse mere om hver enkelt mærke/ producent af træpiller, så klik på den ønskede nedenfor:

Vida

 

TPI